Viktig melding!

Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:

  • Bilder vises ikke
  • Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
  • Innhold som ikke vises riktig
  • Utdatert eller feilaktig informasjon
  • Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
  • Feil eller uventet oppførsel
  • Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer

Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.

Flere bilder av Japanpestrot
Japanpestrot

Japanpestrot - Petasites japonicus

Navn Japanpestrot
Latinsk navn Petasites japonicus
Familie Kurvplantefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Kan forårsake hudkløe. Blomsterstilken inneholder et stoff som kan forårsake leverskader.
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap 2
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Krypende staude som blir ca 1 m høy og 1.5 meter vid. Kan spre seg til store kolonier og kan bli ansett som et svært plagsomt ugress i varmere strøk. Trives godt under trær. Plantes med ca 1 meters avstand. I Japan benyttes bladstilkene som en grønnsak. Bladstilkene som minner om kjempeselleri høstes på våren. Disse inneholder en kraftig antioksidant som er spesielt effektiv i hjernen. Vanlig fremgangsmåte er å kutte stilken i 10-20 cm lange deler og koke dem i 10 minutter. Deretter dyppes de i kaldt vann i et minutt for så å pelle av det ytre skinnet. Stilkene kan deretter stekes eller puttes i supper eller lapskaus eller liknende. I Japan er det vanlig å fritere de i sesamolje. Smaken er sellerilik. Blomsterhodet som er på størrelse med blomsterhodet hos artisjokk er også spiselig. Blomsterhodene har noe bitter smak og bør spises med moderasjon. Disse høstes når du dukker opp fra jorda tidlig på våren. Planten tåler ikke jord som tørker ut. Innhøsting hindrer spredning.

Artsdatabankens fremmedliste vurderer imidlertid denne til å ha høy økologisk risiko også i Norge, og den selges derfor ikke lenger i her til lands.

Formering av japanpestrot

: Lett
: Noe vanskelig
: Svært vanskelig

Frø : Tildekkes lett. Ikke la frøkompost tørke ut. Frø er vanskelig å anskaffe.

Deling : Tuedeles på våren.

Stiklinger : Rotstiklinger . Korte seksjoner av underjordiske jordstengler.

Japanpestrot sorter

var. giganteus: Store blader som er opptil 1 meter brede på bladstilker som er opptil 2 meter lange.